Eerdere ervaring USF2000
MRF Challenge
Indy Lights
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Rinus van Kalmthout (Hoofddorp, 11 september 2000), is een Nederlands autocoureur. Vanaf 2017 is hij actief in de Verenigde Staten onder de naam Rinus VeeKay[1], waar hij in 2018 het Pro Mazda Championship won. Vanaf 2020 is Van Kalmthout actief in de IndyCar Series voor het team van Ed Carpenter Racing. Rinus is de zoon van ondernemer Marijn van Kalmthout, die eveneens als coureur actief is.[2]

Seizoen 2020

De debuutrace van Van Kalmthout in de Indycar-klasse verliep niet soepel. Hij kwam in de rookietraining in aanraking met de muur, waardoor hij niet deel kon nemen aan de kwalificatie.[3] Ook in de race zelf behaalde Van Kalmthout geen succes, na de controle over de auto kwijt te zijn geraakt spinde hij en kwam vervolgens in aanraking met mede-rookie Álex Palou.[4]

De tweede race van het seizoen op de Indianapolis Road Course verliep een stuk beter voor Van Kalmthout: na een inhaalrace eindigt hij op plek 5.[5]

De derde en vierde race werden verreden op het Road America als een zogenoemde "double header". Van Kalmthout eindigde in de derde race op de dertiende plek en in de vierde race op de veertiende plek. Bij zijn eerste Indy 500 moest hij na een sterke kwalificatie en goed begin van de race, genoegen nemen met een twintigste positie. Zijn eerste poleposition behaalde Van Kalmthout tijdens de kwalificatie van de Harverst GP. In deze race rijdt Van Kalmthout ook voor het eerst een ronde aan de leiding én pakt hij zijn eerste podiumplaats. Ondanks een zeventiende plaats in de volgende race wint hij, met nog één race te gaan, het Rookie of the Year-klassement.

2020 Indy 500

Voorafgaand aan de Indy 500 verraste Van Kalmthout door zich als enige coureur met een Chevrolet-motor bij de 'fast nine' te kwalificeren. In die fast nine weet hij zich als snelste rookie als vierde te kwalificeren.

Van Kalmthout finishte uiteindelijk als twintigste.