** Bijgewerkt op 9 juni 2022
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jerdy Schouten (Hellevoetsluis, 12 januari 1997) is een Nederlands betaald voetballer die doorgaans speelt als middenvelder. In juli 2019 verruilde hij Excelsior voor Bologna. Schouten maakte in 2022 zijn debuut in het Nederlands elftal.

Clubcarrière

Schouten kwam in 2008 terecht in de jeugdopleiding van ADO Den Haag, waar hij anderhalf jaar buitenspel stond door een blessure. Door een compartimentsyndroom kon hij al die tijd niet in actie komen.[1] Op 21 november 2016 maakte de aanvaller zijn rentree bij de beloften van ADO. Door een doelpunt van Daryl van Mieghem stonden de Haagse beloften met 0–1 achter toen Schouten het veld inkwam in de tweeënzeventigste minuut. Hij wist twee maal te scoren, waaronder in de derde minuut van de blessuretijd. Hierdoor won ADO alsnog de wedstrijd.[2] Begin december maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Door een blessure van Mike Havenaar was er plek voor een aanvaller in de selectie en dat werd Schouten. Op 10 december werd op bezoek bij N.E.C. met 3–0 verloren door doelpunten van Kévin Mayi en Mohamed Rayhi, terwijl Tyronne Ebuehi een eigen doelpunt maakte. Negen minuten voor het einde van de wedstrijd viel Schouten in voor Gervane Kastaneer, maar de stand veranderde niet.[3] Hierna speelde hij ook nog tegen Ajax en in de beker tegen Feyenoord, beide duels als invaller.

In de zomer van 2017 maakte Schouten de overstap naar Telstar, waar hij zijn handtekening zette onder een verbintenis voor de duur van één seizoen, met een optie op een jaar extra.[4] Deze optie werd in februari 2018 gelicht.[5] In de zomer van 2018 werd Schouten overgenomen door Excelsior, waar hij voor drie seizoenen tekende.[6] Bij Excelsior speelde hij eenendertig competitieduels en hij wekte de interesse van diverse clubs. Bologna betaalde in juli 2019 circa drie miljoen euro om de middenvelder over te nemen.[7] In Italië tekende hij voor vijf seizoenen.[8] In de eerste seizoenshelft bleef zijn inzet beperkt tot zes wedstrijden, daarna kreeg hij meer speeltijd.[9]

Clubstatistieken

Seizoen Club Competitie Competitie Beker Internationaal Nacompetitie Totaal
Wed. Dlp. Wed. Dlp. Wed. Dlp. Wed. Dlp. Wed. Dlp.

Interlandcarrière

In 2020 vertelde bondscoach Frank de Boer dat Schouten in de gaten werd gehouden voor het Nederlands voetbalelftal.[11] Anderhalf jaar later zou hij voor het eerst opgeroepen worden. Bondscoach Louis van Gaal haalde Schouten bij de selectie voor vier interlands in juni 2022.[12] Hij maakte zijn debuut op 8 juni, toen met 1–2 gewonnen werd van Wales in de UEFA Nations League. Vijf minuten na rust gaf hij de assist bij het openingsdoelpunt van Teun Koopmeiners. Zeventien minuten later werd hij gewisseld ten faveure van Frenkie de Jong. Vanaf de reservebank zag hij Rhys Norrington-Davies gelijkmaken en Wout Weghorst zorgden voor de winnende treffer. De andere Nederlandse debutant dit duel was Jordan Teze (PSV).[13]

Interlands van Jerdy Schouten voor Vlag van Nederland Nederland
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Goals
Als speler bij Vlag van Italië Bologna
1 8 juni 2022 Vlag van Wales WalesNederland Vlag van Nederland 1 – 2 Nations League 2022/23

Bijgewerkt op 8 juni 2022.[14]

Trivia

Henk Schouten, Nederlands topscorer in één wedstrijd (9 goals), is een oom van Jerdy's vader.

Zie ook

Referenties

Informatie

Artikel Jerdy Schouten in de Nederlandse Wikipedia nam de volgende plaatsen in de lokale populariteitsranglijst in beslag:

De gepresenteerde inhoud van het Wikipedia-artikel werd in 2022-06-15 geëxtraheerd op basis van https://nl.wikipedia.org/?curid=4755266